Dalam Artikel Ini:

Terletak di Burgundy, kilang ini tidak dapat didiami dan tidak boleh didiami, tidur... Sebelum ditemui dan diubahsuai sepenuhnya oleh dua peminat bangunan lama yang tipikal tertarik oleh potensi besar projek.

Memulihkan kilang di Burgundy

Pemiliknya bermimpi, seperti banyak penghuni kota, ruang terbuka yang tenang dan luas. Pada tahun 1999, secara rawak, mereka menjumpai sebuah kilang lama yang terletak di Arcy-sur-Cure (89). Potensi tempat ini segera jelas kepada mereka. Mereka membelinya dan mula segera dalam pemulihannya. "Hanya empat dinding dan bumbung disimpan. Selebihnya telah musnahAlasannya adalah, selama bertahun-tahun, kawasan pedalaman telah merosot dan luarannya kelihatan seperti apa-apa. Bangunan luar bangunan, walaupun dibina dengan kukuh, tidak menghormati identiti seni bina kilang.

Nyatakan bangunan sebelum kerja:

Bangunan sebelum kerja

Pelan projek

Merancang kilang untuk memulihkan


Semua bahagian rumah berkomunikasi hari ini terima kasih kepada anjung (A) yang ditetapkan antara bangunan luar (kolam renang dalaman B) dan rumah utama (C).
  • Permukaan beranda: 24 m².
  • Permukaan luar bangunan: 45 meter persegi.
  • Kawasan bangunan utama: 390 m².

Reka bentuk pengubahsuaian

Dalam beberapa minggu, bahagian dalamnya dicukur sepenuhnya dan bangunan luar dibongkar. Langkah seterusnya adalah untuk mencipta lantai dua lantai dan lantai di tingkat bawah. Setiap tingkat (130 m²) kini terletak pada papak konkrit dan mempunyai sistem pemanasan lantai. Lantai bawah adalah lebih sukar untuk diatur.
"Seperti mana-mana kilang, kita tertakluk kepada kenaikan terusan yang teruk. Sekalipun risiko adalah minima, perlu dipikirkan sesuai dengan variasi saluran air", stres pemilik rumah. Pemisahan dibuat dengan cadar tahan air, kedai-kedai elektrik diletakkan cukup tinggi di atas tanah dan tiada perabot terbina dalam.

Pengubahsuaian di atas lantai

Di tingkat pertama, diakses oleh tangga kayu yang dibuat untuk mengukur, kami menemui ruang tamu yang besar kembali ke bilik tidur utama dan satu-satunya bilik mandi rumah. Kedua-dua ruang tamu memaparkan permukaan yang sama, iaitu... 27 m²! Bagi tingkat atas, ia adalah kerajaan kanak-kanak. Mereka mempunyai bilik dan bilik permainan yang besar, juga menikmati kawasan yang indah seluas 27 m².

Keutamaan untuk menggulung kaca

Untuk memelihara tempat itu, 21 vintaj vintaj digantikan oleh tungku kayu berlapis dua dengan pancuran melengkung tetap, semuanya dihiasi dengan hiasan kecil yang kecil. Sebaliknya, di tingkat tiga, hanya dua bukaan melengkung kecil pada setiap pinion membawa cahaya. Pemilik kemudian mahu membuat bumbung kaca. Anugerah, kerana ABF (arkitek bangunan Perancis) menerima penciptaan tingkap teluk di antara rabung dan bahagian bawah bumbung. Hasilnya: langit-langit besar 21 m² dalam lanjutan beranda.

Permukaan yang baik

Kayu jiran yang lama mempunyai permukaan yang luas sekitar 400 m². Sebahagian daripada bangunan keluar 45 m² ini telah dipulihkan sebagai kolam renang dalaman.
Lebih kecil lagi? Aksesnya melalui kedua luaran dan beranda aluminium yang indah (24 m²) yang menghubungkan dengan keanggunan dan kehalusan rumah utama dan bangunan luar.
Kesimpulan: selepas lima tahun bekerja, pemilik telah dapat memanfaatkan sepenuhnya kilang mereka yang telah diubahsuai...

Gaya beranda

Kesedaran beranda seperti itu jauh dari jangkauan pendatang pertama. Ketepatan pemotongan dan kualiti perhimpunan memerlukan pengetahuan dan alat yang hanya mempunyai profesional. Unsur hiasan dipilih sesuai dengan senibina kilang. Fasad kanopi terbuat dari tingkap dengan transom terbuka dan tingkap perancis dengan pintu Perancis. Kaca berganda yang digunakan pada semua bahagian ini adalah lemah emisif sedangkan bumbung mengintegrasikan rawatan reflektif untuk kawalan solar. Nasib baik, sebagai pemimpin masyarakat Ruang dan Volum (Memperbanyakkan pertukangan kayu), pemiliknya sangat baik untuk mereka bentuk kerja seperti itu.

Seksyen menegak pada kanopi

Seksyen menegak pada kanopi
1 Profil Ridge dengan pemecahan haba
2 Profil sokongan
3 gelas berganda
4 Cheneau
5 kegagalan Sandpit

Facade kilang yang telah dipulihkan

  • Sesetengah retak dipenuhi, tetapi fasad kekal "dalam jus sendiri" mengikut kehendak pemilik.

Teres di bank

  • Bank itu perlu dinaikkan ke tahap yang sama dengan seluruh kilang untuk mewujudkan teres, boleh diakses dari beranda.

Gudang kayu diganti dengan beranda

  • Gudang kayu yang menghubungkan bangunan tidak dapat direnovasi. Beranda yang direka oleh pemilik menggantikannya secara berfaedah.
  • Mengukur 4 m dalam, 6.20 m lebar dan rabung tinggi 3.20 m, ia menawarkan jumlah yang ideal untuk ruang makan.

Veranda kilang

  • Beranda cerun berganda direka dengan harmoni dengan tumbuh-tumbuhan dan bangunan asal.
  • Ia menggabungkan dengan kedua-dua seni bina kilang dan itu dari perumahan tambahan perumahan.

beranda

  • Perhiasan membuat semua ciri beranda ini.
  • Punggung rabung dan tongkol pada bantuan awning untuk memberikan gaya lama.
  • Profil permukaan rata mengingatkan pada arus Haussmannian.

Memasak di kilang

  • Dapur terletak di tingkat bawah.
  • Perabot oak padat direka untuk mudah dinaikkan sekiranya berlaku banjir.
  • Di sebelah kiri, mekanisme kilang, masih dalam rangka kerja, telah dipelihara.

Bahagian dalam kilang pemulihan

  • Untuk pengubahsuaian lantai, hanya balok dan gelung yang disimpan.
  • Lantai adalah papak konkrit yang ditutup dengan lantai yang dipanaskan.

Veranda untuk makan

  • Dilengkapi dengan bilah argon glazur ganda dengan kawalan radiasi matahari di atas bumbung, beranda penuh cahaya tanpa terlalu panas pada musim panas.
  • Ia menyediakan keselesaan yang sempurna di mana-mana musim.

5 langkah demi langkah untuk ditemui

  • Rawat dan keluarkan kelembapan
  • Tuangkan tanah basah
  • Pengukuran dan dimensi: mengira dimensi tangga
  • Yang harimau yang mana tangga?
  • Pilih ventilasi yang disesuaikan dengan rumah anda


Arahan Video: